Discriminarea fumătorilor

43

Că fumătorii sunt discriminați este un lucru cert, dar nenumăratele moduri prin care sunt puși la zidul infamiei pare să egaleze segregarea rasială prin care a trecut America în secolul trecut. Păi nu seamănă? Nu poți fuma în majoritatea locurilor publice, trebuie să te comporți ca și când ai fi „alb,” respectiv nefumător. La hotel ești întrebat:  fumător sau nefumător, alb sau negru? Și dacă răspunzi cu un zâmbet de complezență, sunt negru, atunci te pricopsești cu o cameră urât mirositoare, în care pare că o armată întregă a fumat trabuce cu doar cinci minute înainte să primești tu camera. În aeoroporturi au inventat așa niște încăperi minuscule, cu geamuri de sticlă – pentru efectul „grădina zoologică” – unde 20-30 de nenorociți trag cu sete și rușine din țigări. Este locul ideal pentru fumat atunci când nu ai țigări. Pur și simplu nu ai nevoie, toată camera este o țigară, ca și când te-ai fi băgat cu capul într-o țigară și tot ce trebuie să faci este să inspiri adânc în plămâni. Este oribil și nedrept! Vreau să fumez aerisit, da?!!

Ca o culme a segregării, eram acum câțiva ani la Amsterdam cu un grup de prieteni care încercau deliciile cofee-shop-ului. Eu am vrut să rămân cu grupul (nu de alta dar știam că adorm pe loc dacă mă „joc” și eu) și am zis că o să fumez o țigară cât se dedau ei la lucruri dintr-acelea. Personalul locandei m-a poftit politicos afară! Au zis că nu pot fuma înăutrul cafenelei decât ceea ce vând ei, că tutunul face rău atât fumătorului cât și celor din jurul lui. Am trăit un moment de ireală stupoare, nu știam dacă să râd, să mă enervez, să mă conformez, să ies, să rămân, să pornesc o revoluție? Undeva pe trotuar, lângă intrare mă gândeam la toate acestea și probabil datorită aerului meu pansiv-interogativ am stârnit curiozitatea unui tip a cărui preferință pentru bărbați era atât de evidentă încât mă întrebam cât de patetică trebuie să fie fața mea de simte nevoia să mă consoleze… În sfârșit, și el era ușor amuzat de faptul că nu poate fuma țigări în cofee-shop dar era foarte mulțumit de ajutorul social pe care-l primea și care-i permitea să nu muncească, să fumeze țigări și marijuana, să-și caute iubirea vieții printre canalele minunatului său oraș și să consoleze asexual turiste buimace.

Știți momentul acela de la restaurant când în așteptarea meniului îți scoți tacticos o țigară anticipând plăcerea primului fum? Exact atunci se trezește careva să se uite pieziș la tine, gândind la taote bolile ce-ți vor curma – pe bună dreptatea – jalnica existență. Pe pachetele de țigări sunt tot felul de imagini care mai de care mai înspăimântătoare care au, vezi doamne, menirea să ne convingă că ne facem rău. Dar noi știm că face rău, doar că ne place mai mult decât ne sperie, și mai știm că nici asta nu este în regulă, dar să fim amenințați cu moartea este în regulă? Eu nu fac pledoaria fumatului și recunosc că aș prefera să nu fumez, ar fi mai bine, și am o sută de motive care să susțină acest lucru. Dar vreau să decid eu cum și când mă las, vreau să nu fiu discriminată, amenințată, marginalizată, aratată cu degetul, etc. Vreau să fiu tratată ca un om mare care este în măsură să-și poarte de grijă sau nu. Nu cred că violența mesajelor și măsurilor anti-fumat este cea care va genera o schimbare, de multe ori doar întărește rezistența.

Nu mă refer la bine sau rău, sănătos sau nesănătos, ci la  liberatatea naostră de a alege și de a nu fi discrimianați datorită alegerilor noastre.

Etichete

15 Comentarii

 1. Pavel M. says: Răspunde

  Nu am putut citi tot articolul – si nu cred ca este vorba de o discriminare – ci de dreptate.

  Ai terminat articolul cu „libertatea noastra de a alege”. Dar prin libertatea ta de a alege sa fumezi in aer liber, nu arunci la gunoi libertatea mea de a respira aer curat, fara fum de tigara?

  Iti inteleg revolta, dar nu o accept. Alegerile pe care le facem au repercursiuni. Daca se dovedeste ca cei care beau excesiv sau cei care fumeaza excesiv de ce nu ar plati taxe mai mari pentru alcool sau tigari? La urma urmei, si noi, nefumatorii, nealcoolicii platim pentru un sistem de sanatate ‘la comun’.

  Gandeste-te si din punctele astea de vedere te rog.

  1. O să-ți răspund punctual la fiecare argument:)
   1. Dacă nu ai putut citit tot articolul îmi spui de fapt „nu am avut răbdare să citesc porcăria asta și nu mă interesează ce ai de spus, mă interesează dreptatea mea!” Eu am citit cu atenție argumentele tale.
   2. Libertatea de a alege fără să-ți fac rău este o libertate de care ne putem bucura amândoi, nu-i așa?
   3: Spui „cei care beau excesiv sau cei care fumează de ce nu ar plăti taxe mai mari pentru alcool sau țigări?” Dar tocmai asta fac, plătesc taxe mai mari deoarece consumă produse supra-taxate, și sunt supra-taxate deoarece statul „pedepsește” vicioșii:))) care pot genera cheltuieli mai mari la sănătate. Oricum în principal ei plătesc cu sănătatea lor „excesele”
   4. M-am gândit din punctele astea de vedere, ale tale, și ți-am răspuns:) Fără discriminare:)
   O zi fără fumuri, vă dorim:)

   1. Jenica says: Răspunde

    Cred ca nu am citi bine…ce are prefectura cu oalele chinezesti?”oricum in principal ei platesc cu sanatatea lor excesele”. Asta ar fi o suprataxa din cauza careia trebuie timid sa va compatimim? V-a ajutat cineva la redactarea acestui post?(ca nu pare a fi scris de un psiholog)

    1. Dragă Jenică,
     Vorbim despre discriminare, deci… ce are prefectura cu oalele chinezesti?
     Vorbim despre arătatul cu degetul spre ceialalți, despre un spațiu în care să aibă loc tot omu împreună cu problemele lui. Uite vezi, dacă te-aș arăta cu degetul pe tine nu aș publica postul, justificând cumva gestul cu argumente de tot soiul, care mai de care mai „juste” … dar în final ți-aș transmite, de fapt, că părerea ta nu contează, doar a mea! Și nu ar fi bine, nici corect…

  2. Pavel, eu am citit tot articolul (si tot ce ai scris tu, pot sa-ti raspund?

   In primul rind, daca fumez in aer liber te rog sa ma crezi ca iti iau mult mai putin din aerul curat pe care ti-l arunca in plamini masinile. Sau altfel spus, daca iti imaginezi ca fumul expirat de mine si batut de vint catre tine iti polueaza aerul amestecat cu gaze de esapament de autobuze, camioane si masini luate din Bulgaria ma tem ca esti in afara realitatii…

   Alaturarea fumator – alcoolic pe mine unul ma deranjeaza. Cred ca realizezi ca dupa ce fumez o tigara nu mi se pune valul negru si ma apuc sa-mi bat sotia si copiii si nici nu dau cu masina peste oameni pentru ca nu mai disting soseaua.

   Platesc taxe mai mari, asa cum spune si Petruta, pentru tigarile pe care le fumez. Si pentru taxele astea cred ca pot pretinde sa fiu tratat civilizat. Ti-ar placea sa platesti taxe mai mari decit vecinul tau pentru – sa zicem – masina, dar sa ai voie cu ea numai pe drumuri de tara in timp ce el merge pe unde vrea?

   Libertatea mea de a fuma nu trebuie sa o ingradeasca pe a ta, de a respira aer cuurat (daca il gasesti pe undeva, vezi ce spuneam despre tevile de esapament). Libertatea ta de a respira esapament proaspat insa ma trimite pe mine la colt. Lucru pe care l-as intelege daca am trai intr-un ecosistem de paradis, dar nu e cazul.

   1. We like Stefan, nu doar pentru că împărtășim opiniile ci și pentru faptul că a dezvoltat argumentul coerent:)
    Petruta

    1. Alexandra says: Răspunde

     We like him so much, we’d be ready to make him ours.

 2. Pavel M. says: Răspunde

  Scuze, nu am putut citi articolul tot din lipsa de timp, nu din nedorinta sau dezinteres.

  Inteleg punctele voastre de vedere insa din fericire (pentru mine ca si nefumator) se pare ca majoritatea lumii nu fumeaza ceea ce inseamna ca minoritatea va trebui sa se conformeze sau sa caute o solutie viabila pentru ambele parti.

  Daca nu ma insel in toata Europa de Vest nu mai este permis fumatul in localuri.

  Referitor la aerul ‘curat’ cu noxe de masini, il prefer pe acela, fiindca atunci cand merg pe strada nu stau cu gura in teava de esapament al masinilor. Pe cand, atunci cand fumeaza cineva langa mine cam asta este efectul.

  Nu ma deranjeaza ca stai la tine in gradina sau pe balcon sau unde vrei, afara in aerul ‘curat’ si fumezi. Dar nu langa mine in asa fel incat eu sa trebuiasca sa inhalez acel aer. Faptul ca si fumul tau de tigara si noxele masinilor se amesteca in atmosfera este ceva inteles si … nu prea e nimic de facut – sau poate decat sa incepem sa folosim bicicletele mai des!

  Oricum, desi nu sunt de acord cu afirmatia ta de la inceput „Că fumătorii sunt discriminați este un lucru cert” – o inteleg ca si exprimare ‘artistica’, dramatica, etc.

  1. Multumim de înțelegere:)

 3. Luana says: Răspunde

  Cam dramatica si neadevarata perspectiva, as spune eu. In cazul in care locuiti in Romania si nu in Europa de Vest, cu atat mai mult, pentru ca in Romania nefumatorii sunt cei discriminati: nu se fumeaza in institutii publice, dar in localuri…Daca vreau sa ies sa dansez sau doar sa beau ceva, trebuie sa ma impac de la bun inceput cu ideea ca voi inhala fumul tuturor celor care fumeaza in clubul respectiv, ceea ce e foarte incorect fata de mine ca nefumator.

  Apoi, argumentul cu aeroportul mi se pare invalid in mod special, pentru ca oricat de des ar calatori cineva cu avionul, a sta cateva minute intr-un astfel de spatiu nu mi se pare chiar asa de „traumatizant”. Cred ca e o solutie decenta pentru ambele parti, probabil ca o alta varianta (un spatiu mai mare, o aripa pentru fumatori :p) ar fi nerentabila.

  Astfel ca ceea ce dumneavoastra identificati drept discriminare (interdictia de a fuma in locuri publice, camere separate pentru fumatori, „amenintarea cu moartea” de pe pachetele de tigari) eu numesc drepturi egale si preocuparea statului pentru sanatatea populatiei. 🙂

  1. Draga Luana,
   Merci de comment. Ceea ce la prima vedere pare a fi un moft de fumător, ne-bătăios sau mândru de slabiciunile propri, este în fapt o problemă ce ține de discriminare. Cred că măsurile statului pentru sănătatea populației, fumătoare sau ba, sunt iluzile în care ne dușăm noi zi de zi; statul se bucură din plin de suprataxe si doi bani nu dă pe faptul că sunt sau nu fumători, chiar și cei juvenili, din păcate. Toate măsurile luate, inscripționarea pachetelor, umilirea fumătorilor, etc, etc, nu fac decât să crească rezistența la „viciu”. Adică, dacă continui să-i spui unui individ „ești prost că fumezi, ești prost că fumezi!” este posibil ca în final să admită acest fapt, dar să continue să fumeze. Abordarea este găunoasă și deficitară. Doar interdicția, penalizarea și legea strictă nu rezolvă problema, întărește rezistența, știai asta? Interdicția a făcut din Mircea Dinescu un erou, în adevăratul sens al cuvântului, libertatea în ce l-a transformat? Într-un tip pe care poți uneori să-l contești, nu?
   În America, după ce toată lumea a câștigat drepturi egale (femeia, negrul, handicapatul, etc.) cine crezi că a rămas ultimul la coadă pe lista persoanelor care să ocupe un job? Bărbatul caucazian, sănătos, educat și bine pregătit. El a fost cel discriminat…
   Ce zici, mă judeci după cum și cât fumez, sau după ceea ce sunt, incluzând erorile?
   Draga mea, drepturi egale sunt acelea care îmi permit să nu mă simt un idiot în timp ce-mi desfac pachetul de țigări inscripționat, plătit din banii mei, în timp ce fumez o țigară în aeroport, la job, într-un spațiu public. Așa e egalitatea, nu-s nefumătorii mai egali ca fumătorii și nici măcar oamenii deștepți nu-s mai egali ca proștii… Bărbatul caucazian, sănătors și bine pregătit are aceleași drepturi precum femeia, afro-americanul sau persoana purtătoare de handicap, nu? Altfel este discriminare…
   Mi-a făcut plăcere acest schimb de idei. În rest, toate bune:)

 4. Ana says: Răspunde

  Petruta, in ce categorie crezi ca se incadreaza fumatorii? http://www.cncd.org.ro/new/ce_este_discriminarea/ Merci.

  1. Draga Ana,
   Tu în ce categorie ai încadra fumătorii? 🙂 deoarece în funcție de încadrare vom sta de o parte sau alta a mesei, nu?

 5. Alina says: Răspunde

  Eu sincer as zice ca mai degraba nefumatorii sunt discriminati in Romania. In nenumarate localuri, restaurante, cluburi etc. din Romania NU exista sectie pentru nefumatori sau sectiile de nefumatori/fumatori nu sunt separate corespunzator si intra fum in sectia de nefumatori. Eu cred ca multi fumatori nu inteleg cat de „sensibili” sunt nefumatorii la fum. Voi v-ati obisnuit cu fumul asa tare incat nu-l mai „simtiti”, un nefumator insa poate simti mirosul fumului pe haine/par chiar si a doua zi dupa ce ai fumat sau chiar si in partea cealalalta a localului daca fumeaza unii in extrema opusa. Ba chiar au fost cazuri in care daca am intrat intr-un local unde nu exista sectie de nefumatori sau unde, asa cum am mentionat anterior, sectia de nefumatori nu era amplasata corespunzatori, aveam clienti/prieteni care a a doua zi ma intrebau daca tocmai am venit de la un fum (sic!).

  In Bucuresti cel putin, unde locuiesc eu, cred ca sunt mai multi fumatori decat nefumatori si majoritatea sunt destul de insensibili la adresa nefumatorilor. Aveam colege de camin care fumau IN CAMERA fara ca macar sa se gandeasca ca in felul acesta imbibau si camera si tot ce era acolo de fum (haine, carti etc.). Problema adevarata este ca statul trebuie sa vina sa regleze treaba pentru ca fumatorii sunt neinteresati de drepturile nefumatorilor. Sa stii ca imaginile alea de pe pachet nu au legatura doar cu tine. Ca fumator-pasiv si eu pot face cancer etc. daca stau toata ziua si inhalez fumul de la fumatori, chiar daca eu poate nu am pus gura pe o tigara in viata mea. Asa ca din punctul meu de vedere nu vad unde anume sunt discriminati fumatorii pentru ca de fiecare data mi se pare ca eu- nefumatorul sunt pus la zid si obligat: 1) sa nu ma duc in niciun club din Bucuresti daca nu vreau sa ma „fumagaresc” toata noaptea; 2) sa-mi caut alt restaurant daca nu au sectie de nefumatori/ sau daca imi place asa mult, sa stau cateva ore in fum si sa-mi spal toate hainele cand ajung acasa/ sa-mi pun paltonul la aierisit cateva zile; 3) sa risc de fiecare data cand stau la o sectie de nefumatori sa nu fie 100% sectie de nefumatori si tot sa-mi fie hainele si parul imbibate de fum (de pilda, acum cateva zile m-am dus cu o prietena intr-un restaurant si desi cica noi stateam in zona de nefumatori, tot a venit fum de undeva; fuma cineva in zona cealalta care era despartita de un hol doar; asta dupa ce inainte fusesem la un restaurant unde nu aveau deloc sectie de negfumatori si a trebuit sa plecam). Eu zic ca statul ar trebui sa faca mai multe pentru nefumatori ca fumatorii nu iau deloc in calcul drepturile lor.

 6. name says: Răspunde

  auzi, dar daca tot vrei sa fumezi „aerisit” ce te impiedica sa fumezi tocmai la aer, afara? in alte tari, fumatorii ies in fata localului, dupa care intra inapoi. s-au obisnuit, mititeii de ei. si nu plange nimeni pe trotuare.

Lasă un răspuns

*

Vezi peste 500 de modele de Lenjerii de pat